Zoeken

Bestaat de kunst van het netwerken?Ik herinner mij nog mijn eerste keer. Binnenkomend in een grote zaal, helemaal alleen de rumoerige menigte tegemoet. Hopend op een bekend gezicht. Met zoekende blik scan ik de gezichten van mensen die in kleine groepjes met elkaar staan te babbelen. Ik baan me een weg naar de drankentafel (dat klinkt nu wel heel fout). Even op adem komen en de menigte overzien. Tot plots één van de organisatoren die mij een beetje kent me aan iemand wou voorstellen. Ze introduceert me aan de man en voilà, daar sta ik dan. Tussen een vijftal grijs gepakte mannen die elkaar duidelijk al vaker ontmoet hadden en die weleens willen horen wat ik doe in het 'dagelijkse werkleven'.


Arghhh, is there someway out of here. Ik stamelde er wat uit, maar of de boodschap duidelijk overkwam, was nog maar de vraag. Te meer omdat de persoon waar ik aan gekoppeld was ook meteen de grootste concullega bleek van het project waar ik op dat moment mee bezig was. En wat zeg je dan, op je eerste netwerkevent, tegen je grootste concurrent? Ik kan je vertellen, ik voelde me een miehie-tje en het idee dat netwerken 'fun' is, lag even mijlenver van me af!


Geen optie


Maar wat doe je na zo'n ervaring? Niet meer deelnemen aan netwerkevents? We weten allemaal dat dat geen optie is. Dus waag ik me bij een volgende opportuniteit toch terug in de netwerkjungle. Ik ga ondertussen iets zorgvuldiger te werk, ben nogal 'picky' geworden in de events waaraan ik deelneem en heb me een tijdje op enkel vrouwennetwerken gefocust. Daar ging het precies toch een beetje anders (lees: ik voelde mij minder 'voor de leeuwen' gegooid) aan toe. Ondertussen netwerk ik al meerdere jaren, maar ik pleit wel schuldig als het gaat over voorbereiding, netwerkdoelen en resultaten. Ik kom ook meer en meer bekende gezichten tegen, wat gezellig is, maar tegelijk misschien ook wel een grote valkuil?


Dus wil ik wel eens weten wat het nu eigenlijk echt inhoudt, dat netwerken. Is een praatje aan de schoolpoort over de kids en het werk, ook een vorm van netwerken en hoeft het dan nog zo hoogdrempelig te zijn als we denken? En wat als je eerder introvert bent, de voorkeur geeft aan een één-op-één gesprek of totaal niet weet hoe je een gesprek moet aanknopen? Volgens mij bestaat er zoiets als 'de kunst van het netwerken' en kun je jezelf erin trainen. Ok, er zullen altijd mensen zijn die makkelijker blenden in een groepje en het perfecte moment weten te vinden om daarna bij een volgende hun verhaal te doen. Ik bewonder ze, maar wil ook zelf de kneepjes van het vak leren om zo meer te kunnen genieten van het netwerken 'an sich' zonder mezelf in bochten te wringen.


Lijkt je dat ook wat?


Negentien februari oefenen we ons daarom met Linde van A+ muze in 'Het plezier van netwerken'. Verbaal en non-verbaal, we gaan met alles aan de slag. Let's learn & play! Zorg dat je dit niet mist! https://www.thenobs.be/event-details/met-plezier-leren-netwerken


Photo: Tyler Nix

Stay in touch!

Laten we samen werken, creëren en inspireren! Liefst met een healthy latté of thee. Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief, of zeg eens 'hallo' via e-mail, Instagram of Facebook!

NOBS, no ordinary branding school

Hugo Verrieststraat 35

2530 Boechout

BE0897.719.459

  • Facebook Social Icon
  • Instagram

© 2020 Proudly created by NOBS, no ordinary branding school